picture from google
Assalamualaikum..
Spaghetti bolognese vs Spaghetti Carbonara.. I chose Spagehtti Carbonara.. lagi sedap dan simple.. tapi apa apa pun, ni aku nak habaq resepi Spaghetti Carbonara..
Bahan bahan:
1 paket spaghetti (500g)
Bahan untuk Sos atau kuah:
8 ulas bawang putih
400 gram isi ayam cincang
350 gram udang atau sotong
2 tin prego tomato, basil & garlic
1 ikat daun sup dan daun bawang
Bahan A : (diblender)
1 inci halia
4 biji cili merah
10 biji cili kering
Bahan B : (potong dadu)
2 biji tomato
1 biji cili capsicum hijau
2 buji bawang besar
100 gram cendawan butang (jika suka)
Cara cara memasak:
1- Rebus air mendidih, masukkan spaghetti . Tambah sedikit garam dan minyak masak bagi mengelakkan spaghetti melekat
2- Kuah : Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan isi ayam, udang & sotong hingga separuh masak, tambah bahan A dan biarkan ia sekejap.
3- Masukkan prego dan sedikit air selama 5 minit.
4- Masukkan bahan B dan kacau selama 5 minit
5- Hidangkan makanan panas panas setelah siap bersama daun sup dan daun bawang..